Υγεία

Υγεία

Διάσκεψη τύπου τoυ προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού
Νίκου Αναστασιάδη για τον τομέα της Υγείας

Κυρίες και κύριοι,

Η υγεία, σε μία ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα, είναι δικαίωμα για τον πολίτη και υποχρέωση για το κράτος. Είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Ταυτόχρονα, όμως, η υγεία είναι και κρίσιμος αναπτυξιακός παράγοντας, γιΆ αυτό βρίσκεται στην καρδιά κάθε πολιτικού σχεδιασμού. Γιατί αναφέρεται και επηρεάζει όλους τους άλλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Η υγεία, η μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, είναι στόχοι τους οποίους κάθε κράτος, που ειλικρινά και όχι μόνο στα λόγια νοιάζεται για τους πολίτες του, θέτει στις προτεραιότητές του, αφού αποτελούν την αρχή για την ύπαρξη μιας σωστής, υγιούς και παραγωγικής κοινωνίας. Η δέσμευση για την προαγωγή και διασφάλιση της υγείας για κάθε πολίτη, είναι πανευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια.

Στον τομέα της υγείας, η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τη διασυνοριακή περίθαλψη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ εντός των επόμενων 30 μηνών, αποτελεί το πιο σημαντικό δικαίωμα των ασθενών αφού στηρίζεται στις αξίες της καθολικότητας, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ασφάλειας και της πρόσβασης σε φροντίδα υψηλής ποιότητας. Για την εφαρμογή όμως αυτής της οδηγίας, επιβάλλεται η ύπαρξη ενός συστήματος υγείας το οποίο θα μπορεί να αποτελέσει το μέσο για την παροχή των κατάλληλων και απαραίτητων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Συνεπώς, η εφαρμογή ενός ωφέλιμου συστήματος υγείας, το οποίο θα είναι προσβάσιμο από όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα εκείνους που ανήκουν στα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, δεν αποτελεί επιλογή αλλά απαραίτητη προϋπόθεση, κρίσιμη ανάγκη θα τολμούσα να πω, για την Κύπρο.

Για να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται πρέπει πρώτα να ερμηνεύσουμε και αναλύσουμε σωστά τις δυνατότητες, αλλά πρωτίστως τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος και να αξιολογήσουμε σε βάθος την ιατρική φροντίδα που προσφέρεται στους Κύπριους πολίτες, σε όλα τα επίπεδα.

Πέραν των γνωστών, διαχρονικών προβλημάτων, θα διαπιστώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο δημόσιος τομέας της υγείας έχει ξεπεράσει τα όρια των σημερινών δυνατοτήτων του.

Οι πολίτες ταλαιπωρούνται καθημερινά στις ουρές των κρατικών νοσοκομείων και στις λίστες αναμονής. Θεωρητικά, ενώ το 85% των πολιτών είναι δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ένα αρκετά ψηλό ποσοστό δικαιούχων αναγκάζεται να πληρώνει για τις υπηρεσίες υγείας που τους προσφέρονται.

Παράλληλα, η ανυπαρξία ενός Συστήματος Υγείας που θα καλύπτει όλους τους πολίτες έχει οδηγήσει τα κρατικά νοσοκομεία σε πρωτόγνωρες καταστάσεις οι οποίες προκαλούν αναστάτωση και απογοήτευση στους πολίτες αλλά και σε σπασμωδικές ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων, ενέργειες οι οποίες πολύ συχνά καταλήγουν, μεταξύ άλλων, και σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Αλλά και ο ιδιωτικός τομέας υγείας, αντί να στηριχθεί, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση και το κράτος με καχυποψία. Την στιγμή που διακηρυγμένος στόχος είναι η μετατροπή της Κύπρου σε διεθνές κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών, με πολλαπλά οφέλη που δεν περιορίζονται στην υγεία αλλά αφορούν και την προοπτική ενίσχυσης της απασχόλησης και της ανάπτυξης, η κυβέρνηση επιλέγει να πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό. Που αλήθεια ευρίσκεται η εμπιστοσύνη και η στήριξη στους Κύπριους επιστήμονες που επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν, να επενδύσουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τόπο μας.

Με μοναδική εξαίρεση τη δημιουργία διεύθυνσης αγορών και προμηθειών στο υπουργείο Υγείας, η οποία έχει ως στόχο την απάμβλυνση των συχνών προβλημάτων που παρατηρούνται με τις ελλείψεις αναλωσίμων ειδών και την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για τα κρατικά νοσοκομεία, η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια παραμένει απελπιστικά τραγική.

Παρά το γεγονός ότι το κράτος έχει ξοδέψει αρκετά μέχρι σήμερα για την προώθηση της αναδιοργάνωσης των νοσοκομείων, ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί ενώ ακόμα και ο διορισμός διευθυντικών ομάδων που θα προετοιμάσουν τα νοσοκομεία για αυτονόμηση βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Με το υφιστάμενο σύστημα υγείας οι διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των ασθενών, είναι τεράστιες και δεν θα πάψουν να υφίστανται εάν δεν εφαρμοστεί ένα γενικό σύστημα υγείας.

Σε εκκρεμότητα όμως συνεχίζουν να βρίσκονται και πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν την υγεία του κύπριου πολίτη.

§ Δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία για την ποιότητα και ασφάλεια του αίματος.

§ Η δημιουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο νοσοκομείο Λεμεσού έχει σκαλώσει στις διαδικασίες των προσφορών.

§ Η παιδοψυχιατρική μονάδα εσωτερικής νοσηλείας στο Μακάρειο Νοσοκομείο δεν έχει λειτουργήσει.

§ Οι κοινοτικές νοσηλευτικές υπηρεσίες δεν καλύπτουν όλες τις επαρχίες.

§ Οι ηλικιωμένοι ταλαιπωρούνται και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά των εξόδων για την εξασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

§ Παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα η δημιουργία καρδιοχειρουργικής κλινικής στο νοσοκομείο της Λεμεσού.

§ Εκκρεμεί η δημιουργία ειδικευμένου κέντρου μαστού, οι σωστά οργανωμένες κλινικές διαβήτη, ενώ εξακολουθεί να μην υπάρχει κέντρο αποκατάστασης ή ανακουφιστικής φροντίδας.

§ Την ίδια στιγμή, ως Πολιτεία, κάθε άλλο παρά έχουμε κερδίσει τη μάχη κατά των ναρκωτικών, εξαιτίας της έλλειψης βασικών δομών και υπηρεσιών στήριξης των εφήβων και των οικογενειών τους.

Όσον αφορά το Γενικό Σχέδιο Υγείας, μεταξύ άλλων, προτείνουμε:

§ Εφαρμογή ενός συστήματος υγείας που θα αξιοποιεί τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα και το οποίο θα είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό. Ενός συστήματος το οποίο θα λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη το γεγονός ότι πέραν του 80% των ιατρών δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα.

§ Επαναξιολόγηση της εφαρμογής και των βασικών προνοιών του ΓΕΣΥ ώστε να συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα και να βασίζεται στις υπαρκτές ανάγκες και δυνατότητες. Να αποτελεί ένα οικονομικά βιώσιμο σύστημα το οποίο δεν θα υποθηκεύσει την οικονομία του τόπου και θα μπορεί να αντέξει το κόστος εφαρμογής του, λαμβάνοντας υπόψη και τη γήρανση του πληθυσμού.

§ Αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας ώστε να είναι ένα σύγχρονο, ευέλικτο και επιτελικό όργανο και όχι απλώς ένα διευθυντήριο των δημοσίων νοσοκομείων.

§ ¶μεση υλοποίηση της διοικητικής και οικονομικής αυτονόμησης των νοσοκομείων, ως πρώτο βήμα μιας σταδιακής εφαρμογής ενός Γενικού Συστήματος Υγείας.

§ Εφαρμογή συστήματος εξωτερικής πιστοποίησης ιδιωτικών και δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι και στον τομέα της υγείας δεν στερείται απλώς οράματος, αλλά και πολιτικής βούλησης και ικανότητας διαχείρισης. Τρία και πλέον χρόνια μετά τις εκλογές και τις υποσχέσεις, το μόνο αποτέλεσμα που βλέπουμε είναι τον ταλαιπωρημένο ασθενή, τους εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές και την υποβολή παραίτησης του Προέδρου του Οργανισμού Ασφάλειας Υγείας.

Κυρίες και κύριοι,

Προτεραιότητα του ΔΗΣΥ, όσον αφορά την πολιτική φαρμάκων, είναι η κατάργηση των περιορισμών και η πρόσβαση για όλους τους πολίτες στις πλέον σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες.

Προτείνουμε:

§ Παροχή στον κάθε πολίτη του καλύτερου για την ασθένειά του φαρμάκου, με πλήρη επάρκεια και με τη δυνατότητα φαρμακευτικών επιλογών στις όσον το δυνατόν πιο συμφέρουσες τιμές.

§ Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας ασθενείας ώστε να υπάρχει έλεγχος της συνταγογράφησης και αντιμετώπιση πολυφαρμακίας.

§ Ανάπτυξη στρατηγικής που θα τερματίσει τον κατακερματισμό σε δημόσια και ιδιωτικά φαρμακεία.

Όσον αφορά τη δημόσια υγεία, προτείνουμε την επένδυση σε προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά προγράμματα που στοχεύουν στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη κ.α.

§ Την άμεση εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για αντιμετώπιση του καρκίνου με υλοποίηση προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέως εντέρου.

§ Την εισαγωγή προγραμμάτων αγωγής υγείας από τη νηπιακή ηλικία μέχρι το λύκειο που να αφορούν, μεταξύ άλλων, σωστές διατροφικές συνήθειες, σωστή σεξουαλική αγωγή, αγάπη προς τη σωματική άσκηση και στοματική υγιεινή και ενίσχυση της σημασίας της πρόληψης σε θέματα υγείας – ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόληψη των εξαρτήσεων.

Ένα σύγχρονο κράτος δε μπορεί να μην έχει ένα πλήρες κέντρο αποκατάστασης και επαρχιακά κέντρα ανακουφιστικής φροντίδας για χρόνιους ασθενείς. ¶μεση προτεραιότητα του ΔΗΣΥ είναι η δημιουργία των πιο πάνω κέντρων.

Οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας χρήζουν άμεσης εκ βάθρων μεταρρύθμισης, που θα περιλαμβάνει:

§ Δημιουργία του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο χώρο του Νοσοκομείου Αθαλάσσας.

§ Δημιουργία οικιστικών μονάδων στην κοινότητα για άτομα με ψυχικά προβλήματα στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό στην παιδοψυχιατρική, στην ψυχιατρική των γερόντων, στην κοινοτική ψυχιατρική κ.τ.λ με στόχο την αποϊδρυματοποίηση των ασθενών.

§ Υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης και κοινοτικής ψυχιατρικής για αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης των ψυχικά ασθενών.

§ Υλοποίηση προγραμμάτων με έμφαση στην αντιμετώπιση της προκατάληψης του λαού προς τους ψυχικά πάσχοντες με τη συμμετοχή πολυδύναμων επιστημονικών μονάδων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλων φορέων.

§ ¶μεση λειτουργία μονάδας εσωτερικής νοσηλείας για παιδιά και έφηβους και λήψη ειδικών μέτρων για τη ψυχιατρική στήριξη των φυλακισμένων.

Ύψιστη προτεραιότητα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό αποτελεί και η αντιμετώπιση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Προτείνουμε τη δημιουργία χώρων απεξάρτησης και αποτοξίνωσης για χρήστες ναρκωτικών που σήμερα οι ίδιοι και οι οικογένειές τους δεν έχουν σχεδόν καμία βοήθεια και τη δημιουργία προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων. Προτείνουμε ακόμα εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών με έμφαση στα προγράμματα πρόληψης στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Κυρίες και κύριοι,

Η επιδοματική αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων δεν ήταν ποτέ αποτελεσματική μακροπρόθεσμα. Χρειάζεται όραμα στη βάση μιας θεσμοθετημένης κοινωνικής πολιτικής που βάζει τον πολίτη στο κέντρο με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και δράσεις που θα λύσουν προβλήματα και δεν θα είναι απλώς αντανακλαστικά αντίδρασης. Μια κοινωνική πολιτική με ευρωπαϊκή αντίληψη, με ευέλικτες διαδικασίες και με δομές που θα ενισχύσουν πραγματικά τις ευάλωτες ομάδες, πάντοτε με γνώμονα την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε κάποιες πρόσθετες πολιτικές και προτάσεις, που εμπίπτουν στο ευρύτερο τομέα της παροχής του αγαθού της υγείας, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένες ομάδες συμπολιτών μας και πιστεύουμε ότι πρέπει να προωθηθούν άμεσα.

§ Όσον αφορά τα άτομα με αναπηρίες, προτείνουμε την άμεση εμπλοκή των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για να υλοποιηθούν όλες οι συμβάσεις για τις αναπηρίες ώστε να επιτρέπεται ανεξάρτητη και αξιοπρεπής διαβίωση των αναπήρων κατοχυρώνοντας και προστατεύοντας τα δικαιώματά τους. Προτείνουμε ακόμη την ενίσχυση του Κέντρου Παραπληγικών με όλες τις ειδικότητες και τη δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων αποκατάστασης.

§ Όσον αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προτείνουμε την ανάπτυξη και λειτουργία Πολυθεματικών Κέντρων – Κέντρων Αξιολόγησης και Θεραπείας από την πρώτη παιδική ηλικία, ολοήμερη λειτουργία των ειδικών σχολείων για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους, δημιουργία κέντρων φροντίδας ενήλικων ατόμων με ειδικές ανάγκες και άμεση εισαγωγή του διαγνωστικού δοκιμίου στην προδημοτική και έγκαιρο εντοπισμό παιδιών με ειδικές ανάγκες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

§ Για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, προτείνουμε, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία προγραμμάτων κατΆ οίκον φροντίδας σε όλη την Κύπρο σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, την αξιολόγηση της λειτουργίας των στεγών ηλικιωμένων βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών, την υιοθέτηση ευρωπαϊκής πολιτικής ενεργούς γήρανσης και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων τρίτης ηλικίας στις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες.

Κυρίες και κύριοι,

Παρακολουθούμε καθημερινά την ταλαιπωρία του πολίτη στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο ασθενής έχει δικαιώματα. Έχει το δικαίωμα της παροχής φροντίδας σε αυτόν με τον οφειλόμενο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπειά του. Αυτή η φροντίδα περιλαμβάνει όχι μόνο την εν γένει άσκηση της ιατρικής και της νοσηλευτικής, αλλά και τις παραϊατρικές υπηρεσίες, την κατάλληλη διαμονή, την κατάλληλη μεταχείριση και την αποτελεσματική διοικητική και τεχνική εξυπηρέτηση. Εισηγούμαστε τη θεσμοθέτηση του συνηγόρου υγείας και ενίσχυση των επιτροπών προάσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα στα φαινόμενα κακοδιοίκησης ή παραβίασης των δικαιωμάτων.

Αν ο τομέας της υγείας, όπως αναφέρει το Πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια, «αποτελεί τον πιο σίγουρο δείκτη για το επίπεδο παρουσίας ή απουσίας κοινωνικών ευαισθησιών μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας του κοινωνικού κράτους», τότε πολύ φοβάμαι ότι και σΆ αυτή την κατάταξη η χώρα μας θα φιγουράρει μεταξύ των τελευταίων.

Σας ευχαριστώ.

FacebookTwitterGoogle+Share