Αμυνα

Αμυνα

28 Μαρτίου 2011
Διάσκεψη Τύπου του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη
για την Aμυνα, Ασφάλεια και στρατιωτική θητεία

Λευκωσία, 28 Μαρτίου 2011

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε σήμερα στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος για την άμυνα, την ασφάλεια και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, μέσα στα πλαίσια της πρακτικής που καθιέρωσε για την κατάθεση ενώπιον του λαού των θέσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η άμυνα και η ασφάλεια είναι αγαθά τα οποία ένα κράτος οφείλει να παρέχει στους πολίτες του, προκειμένου να ζουν και να αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους, οικονομικές και άλλες, σε συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης. Πέραν αυτού όμως, είπε, στην περίπτωση της Κύπρου, όπου το 37% του εδάφους της κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα και η Τουρκία δεν έπαυσε να αποτελεί τη μόνιμη απειλή κατά των ελευθέρων εδαφών, αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Περιοχής Ελέγχου Πτήσεων (FIR), η αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας παραμένει ένα κρίσιμο ζητούμενο μέχρι την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.

Ως παράταξη ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξακολουθεί να πιστεύει ότι η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας στον αμυντικό τομέα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αμυντικής στρατηγικής του Ελληνισμού απέναντι στην τουρκική απειλή. ΓιΆ αυτό πιστεύει ότι το Δόγμα του ΕΑΧ θα πρέπει να προσαρμοσθεί στα δεδομένα του νέου περιβάλλοντος ασφάλειας που δημιουργούν, αφενός η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου οι ευρύτερες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, επανέφερε την πρόταση του κόμματος για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες, καταθέτοντας τους λόγους που την επιβάλλουν:

§ Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της ΕΦ με τη μετατροπή της σε έναν σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ικανό να παράγει ψηλά επίπεδα αποτροπής.

§ Η τεχνολογία των σύγχρονων οπλικών συστημάτων και μέσων που διαθέτει η ΕΦ απαιτεί μακρόχρονη και συνεχή εκπαίδευση και αυτό μόνο με επαγγελματίες οπλίτες επιτυγχάνεται.

§ Η συμμετοχή της ΕΦ σε ειρηνευτικές και άλλες επιχειρήσεις, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΟΗΕ, επιβάλλουν πλήρη επαγγελματισμό του προσωπικού που συμμετέχει. Καμιά χώρα στο κόσμο δεν συμμετέχει σε αυτές τις αποστολές με στρατιώτες θητείας.

§ Η μείωση της θητείας στους 14 μήνες θα συμβάλει στην καταπολέμηση της φυγοστρατίας που έχει καταντήσει κοινωνική μάστιγα στη πατρίδα μας.

«Με τη 14μηνη θητεία και με την παράλληλη λήψη κι άλλων μέτρων που θα αποβλέπουν στην καταπολέμηση του ρουσφετιού και την εμπέδωση της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης, στην ορθή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των στρατευσίμων και στον σεβασμό της προσωπικότητάς τους –είπε- πιστεύουμε ότι η φυγοστρατία θα περιορισθεί στο ελάχιστο».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε επίσης ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ενεργοποίηση από το 1999 του πυλώνα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και ιδιαίτερα της Κοινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Πολιτικής, παρείχε μια εξαιρετική ευκαιρία στη Κύπρο να αξιοποιήσει τον γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της χώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της, με απώτερο στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού. Αυτό, πρόσθεσε, προϋποθέτει την ισότιμη συμμετοχή της Κύπρου σε όλες τις δομές, τα όργανα και τις δραστηριότητες της ΕΕ, κάτι που σήμερα δυστυχώς δεν συμβαίνει, επειδή η Κύπρος είναι το μόνο κράτος της Ένωσης που δεν συμμετέχει στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

«Παρά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά το ψήφισμα αλλά και την πρόσφατη απόφαση της Κυπριακής Βουλής, παρά τις υποδείξεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και Ευρωπαίων ηγετών, η κυβέρνηση αρνείται να υποβάλει αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, προσκολλημένη σε ιδεολογικές αγκυλώσεις της περιόδου του ψυχρού πολέμου. Αυτή η εμμονή της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ, στερεί την Κυπριακή Δημοκρατία από την ισότιμη συμμετοχή της στα κέντρα λήψεως αποφάσεων στον τομέα της Ευρωπαϊκής Aμυνας και Ασφάλειας, στον οποίο, ας σημειωθεί, η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα και ως μέλος του ΝΑΤΟ συμμετέχει και διαμορφώνει αποφάσεις που αφορούν και τη Κύπρο», τόνισε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση σε ένα διάλογο με ανοικτό πνεύμα, μέσω του οποίου θα βρούμε τις λύσεις που θα επιτρέψουν τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, όχι στους 19 αλλά στους 14 μήνες, τονίζοντας ότι το σύνολο των προτάσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού, εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας θέσης αλλά και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

«Κυρίαρχος στόχος μας παραμένει η κατάληξη σε μια αποδεκτή και λειτουργική λύση που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Αυτή θα είναι η πράξη που θα ενισχύσει περισσότερο από κάθε άλλο την ασφάλεια και την προοπτική του Κυπριακού Ελληνισμού», κατέληξε.

FacebookTwitterGoogle+Share