Ακρίβεια & Ανταγωνισμός

Ακρίβεια & Ανταγωνισμός

Θέσεις για την ακρίβεια και τον ανταγωνισμό
Δημοσιογραφική διάσκεψη του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,

Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας διάσκεψη στόχος της οποίας είναι η παρουσίαση των θέσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού.

Το θέμα της ακρίβειας και ευρύτερα της λειτουργίας της αγοράς είναι ένα από τα σοβαρότερα που μια σύγχρονη κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί.Δυστυχώς για τους κυβερνώντες, αλλά κυρίως για το λαό, στα θέματα οικονομίας καμιά προπαγάνδα δεν γεμίζει το πορτοφόλι. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλύτερα από τους κυβερνώντες ποια είναι η οικονομική τους κατάσταση, πόσο τους πονά η ακρίβεια, πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι η ανεργία. Ό,τι και να τους πει η κυβέρνηση, στο τέλος του μήνα που πρέπει να πληρώσουν τους λογαριασμούς, η πραγματικότητα είναι οδυνηρή και αδιάψευστη για τον κάθε πολίτη.

Το θέμα είναι αρκούντος σοβαρό και έχει να κάνει με τον τρόπο που ο καθένας από εμάς, η κάθε πολιτική δύναμη, αντιλαμβάνεται το ρόλο του κράτους. ΓιΆ αυτό θα ήθελα να επαναλάβω ότι εμείς πιστεύουμε σε ένα νέο μοντέλο κράτους.

Πιστεύουμε σε ένα μοντέλο ενός κράτους νοικοκυρεμένου, σύγχρονου και παραγωγικού, που θα λειτουργεί με διαφάνεια και κοινωνική ευαισθησία.

Σε ένα νέο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο, στο οποίο ο ρόλος του κράτους θα είναι επιτελικός, ρυθμιστικός και κοινωνικός. Στο οποίο το κράτος δεν θα παριστάνει τον επιχειρηματία. Αποστολή του θα είναι να διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και να παρεμβαίνει όπου επιβάλλεται για να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς προς όφελος του συνόλου.

Σε ένα κράτος όπου ο πολίτης θα έχει ενεργό ρόλο, όπου η κοινωνία των πολιτών θα έχει λόγο και δυνατότητα παρέμβασης σε όλα τα ζητήματα που αφορούν ή επηρεάζουν την ποιότητα ζωής.

Κυρίες και κύριοι,

Οι έγκαιρες και εύστοχες επισημάνσεις μας για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια στον τόπο μας, δυστυχώς δεν εισακούσθηκαν με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκωθεί.

Η Κύπρος συνεχίζει να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη ως η χώρα με το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα, το ακριβότερο γάλα, καφέ, ψωμί και πολλά άλλα είδη πρώτης ανάγκης που πλήττουν ανεπανόρθωτα το κάθε κυπριακό νοικοκυριό.

Φυσικά, ο πολίτης δε χρειάζεται στατιστικές και δείκτες, όταν κάθε βδομάδα συνειδητοποιεί ότι εκεί που χρειαζόταν ¤40 για να γεμίσει καύσιμα το αυτοκίνητό του, σήμερα δεν τον φτάνουν ούτε τα ¤60.

Δε χρειάζεται στατιστικές και δείκτες, όταν κάθε δίμηνο συνειδητοποιεί ότι εκεί που χρειαζόταν ¤80 με ¤100 για το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, σήμερα δεν τον φτάνουν ούτε τα ¤150 με ¤200.

Όμως, δυστυχώς, η ακρίβεια δεν εξαντλείται στα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Τα επιτόκια στον τόπο μας προσεγγίζουν το διπλάσιο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, τόσο σε επίπεδο στεγαστικών όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικών δανείων.

Ξέρουμε τις εύκολες απαντήσεις. Για τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό φταίνε οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Για τα υψηλά επιτόκια φταίνε οι εμπορικές τράπεζες και η Κεντρική. Για τα υπόλοιπα φταίει η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Και η κυβέρνηση τι κάνει; Πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο και την αποστολή της;

Δυστυχώς, περιορίζεται σε ρόλο ουδέτερου παρατηρητή και σχολιαστή των προβλημάτων της αγοράς και δεν επιτελεί το καθήκον της που είναι να προστατεύει με μέτρα τον καταναλωτή διασφαλίζοντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά. Αντίθετα, τροφοδοτεί την ακρίβεια με την επιβολή αυξημένων έμμεσων φορολογιών στα καύσιμα, τα τσιγάρα, τους ρύπους, ενώ με την επιβολή 5% ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα κατάφερε να εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη δημιουργώντας ένα ντόμινο ακρίβειας και πληθωρισμού στην αγορά.

Ας μας εξηγήσουν, πώς γίνεται το πρώτο εξάμηνο του 2010 -πολύ πριν ξεσπάσουν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή- η Κύπρος να ήταν η ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. στον ηλεκτρισμό για βιομηχανική παραγωγή και η 7η ακριβότερη για ηλεκτρισμό στα νοικοκυριά;

Πώς γίνεται την ίδια περίοδο να καταγράφηκαν αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με το ΑΆ εξάμηνο του 2009 της τάξης του 19,3% στα νοικοκυριά και 26,9% στη βιομηχανία, αναδεικνύοντας την Κύπρο ως χώρα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη;

Πώς γίνεται οι αυξήσεις των τιμών σε μια σειρά από βασικά αγαθά και υπηρεσίες να τρέχουν με ετήσιο ρυθμό 8%;

Εάν σε αυτά τα δεδομένα προσθέσουμε τις παγοποιήσεις ή και μειώσεις μισθών ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και την αλματώδη αύξηση της ανεργίας σε επίπεδα πρωτόγνωρα για τον τόπο μας, ο καθένας αντιλαμβάνεται τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.

Ο Κύπριος Καταναλωτής παρέμεινε ανοχύρωτος. Η Κύπρος παρουσιάζεται αρνητικά ως ακριβός προορισμός. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας υποχωρεί και πλήττει καίρια τα εισοδήματα των πολιτών και την οικονομική ευημερία.

Αντί της άμεσης λήψης αποτελεσματικών μέτρων, όπως έπραξαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για αντιμετώπιση των φαινομένων ακρίβειας στην αγορά, η κυβέρνηση εξαντλείται σε συσκέψεις και θεωρίες. Εξαντλείται σε πληθωρισμό λόγων και διακηρύξεων.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Για μάς είναι τουλάχιστον προκλητικό μέσα στις συνθήκες που μόλις περιέγραψα, οι κυβερνώντες να προσπαθούν να δημιουργήσουν μιαν εικονική πραγματικότητα φτήνιας και ευμάρειας.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό περίπου να πανηγυρίζουν γιατί υποχώρησαν οριακά οι τιμές μερικών προϊόντων, όταν γνωρίζουν πολύ καλά, βάσει και επίσημων στοιχείων, ότι οι τιμές στο σύνολό τους κινούνται ανοδικά. Ότι οι τιμές σημαντικών προϊόντων και υπηρεσιών όπως τα καύσιμα, ο ηλεκτρισμός, το υγραέριο, η στέγαση, η ύδρευση καταγράφουν μόνο τον τελευταίο χρόνο αυξήσεις που υπερβαίνουν το 7,5%.

Κυρίες και κύριοι,

Μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον Καταναλωτή και την καταπολέμηση της ακρίβειας, πρέπει να στοχεύει:

Στην ενίσχυση του καταναλωτικού κινήματος και της καταναλωτικής συνείδησης ως βασικής προϋπόθεσης για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Στον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή τόσο από ολόκληρη την κοινωνία όσο -και πολύ περισσότερο- από το ίδιο το κράτος.

Στην ενίσχυση του ανταγωνισμού των αγορών με στόχο τη συγκράτηση και τη μείωση των τιμών καθώς και στη διάθεση ασφαλών και υψηλής ποιότητας προϊόντων σε προσιτές τιμές.

Στη θεσμοθέτηση του Επιτρόπου Καταναλωτή. Με αυτό τον τρόπο θα συγκεντρωθεί η εξουσία, η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα εποπτείας της αγοράς σε ένα ισχυρό θεσμό που θα καταργεί την πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων σε τέσσερα διαφορετικά υπουργεία και πολλές κρατικές υπηρεσίες, θα εξοικονομεί προσωπικό και κόστος και θα καταργεί τη γραφειοκρατία που βολεύει όσους παρανομούν στην αγορά.

Στην περαιτέρω ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου στήριξης των καταναλωτών αλλά και στην αυστηρή και απαρέκκλιτη εφαρμογή των νόμων. Ενώ ψηφίστηκαν σωρεία νόμων υπέρ του καταναλωτή, ενώ εναρμονιζόμαστε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δυστυχώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους αδυνατούν να εποπτεύσουν την αγορά και να εφαρμόσουν τους νόμους. Η σύγκρουση υπηρεσιών του κράτους αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή.

Στη διασφάλιση από το κράτος, της εύρυθμης λειτουργίας μιας υγιούς και ανταγωνιστικής αγοράς και στην ορθή και αποτελεσματική λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Κυρίες και κύριοι,

Ανέφερα στην αρχή της ομιλίας μου ότι όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι η ακρίβεια θερίζει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, είτε έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, είτε εσκεμμένα παραπλανεί και παραπληροφορεί. Όπως ο ίδιος ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας διαπιστώνει, ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, το 2010 σημείωσε σημαντική αύξηση 2,5% από 0,2% που ήταν το 2009 και οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται και το 2011. Στο πρώτο τρίμηνο του 2011, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός έφτασε στην Κύπρο το 3,1%. Και πρέπει να τονίσω ότι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι η ψαλίδα του πληθωρισμού μεταξύ Κύπρου και Ευρωζώνης άρχισε και πάλι να διευρύνεται υποσκάπτοντας την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και διευρύνοντας περαιτέρω το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Είμαστε περισσότερο από πεπεισμένοι ότι Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ γνωρίζουν την αλήθεια, γνωρίζουν την πραγματικότητα, μας λυπεί το γεγονός πως αντί συγκεκριμένων μέτρων αρκούνται σε δηλώσεις αυτάρεσκες περί ελέγχου της κατάστασης.

ΠαρΆ όλα αυτά, εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ακρίβειας το οποίο αποτελεί ένα σοβαρό, πολυσύνθετο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο αγγίζει όλους και ιδιαίτερα τα μικρομεσαία στρώματα του λαού.

Για μάς το πρόβλημα της ακρίβειας δεν θα έπρεπε να αποτελεί σημείο κομματικής αντιπαράθεσης και τριβής αλλά αφετηρία συνένωσης δυνάμεων.

Ενώπιον αυτής της κατάστασης, η Κυβέρνηση που φέρει τεράστια ευθύνη, οφείλει να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και να κινητοποιηθεί, να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις εισηγήσεις μας και να στηρίξουμε κάθε πολιτική και κάθε μέτρο που θα διασφαλίζει μια ελεύθερη, υγιή και ανταγωνιστική αγορά και θα αντιμετωπίζει τα όποια κρούσματα αισχροκέρδειας και ασυδοσίας.

Σας ευχαριστώ.

FacebookTwitterGoogle+Share